UTİB’in, Ticaret Bakanlığı takviyesi ile yürüttüğü ‘Ekolojik Dokumalar UR-GE Projesi’ kapsamında BUTEKOM’da gerçekleştirilen Küme Toplantısında ortak hayata geçirilecek çalışmalar istişare edildi.
BURSA (İGFA) – Uludağ Dokuma İhracatçıları Birliği (UTİB) Kontrol Şurası üyesi Aşkın Kandil, Bursa Teknoloji Uyum ve Ar-Ge Merkezi’nde (BUTEKOM) Genel Müdürü Murat Kurtlar ve küme firmalarının katıldığı toplantıda; proje mühletince gerçekleştirilen eğitimler, gelecek devirde hayata geçirilecek projeler ve BUTEKOM ile işbirliği fırsatları ele alındı.
Projenin ilerleyen süreçlerinde, dokuma ve hazır giysi bölümündeki firmaların gündeminde yer alan katı atık idaresi ve döngüsel üretim çalışmalarının yüklü olarak ele alınacağına dikkat çekildi.
Sürdürülebilirlik ve etraf dostu üretimin dokuma dalında yüksek katma pahalı ihracatın önünü açtığını tabir eden UTİB Kontrol Konseyi üyesi ve İpekiş Genel Müdürü Aşkın Kandil, rekabeti artırmak için çevreci ve doğal eserlere yönelmenin ehemmiyetine vurgu yaptı.
‘ÇEVRECİ ÜRETİME YÖNELMEMİZ ŞART’
Aşkın Kandil, “Tüm sanayi kollarında yaşanan teknolojik, ekolojik ve toplumsal değişimler, sanayilerin sürdürülebilir, çevreci stratejilere yönelmesi gerekliliği ortaya çıkardı. UTİB tarafından hayata geçirilen ve dokuma kesimindeki tüm paydaşları tıpkı çatı altında buluşturan Ekolojik Dokumalar UR-GE Projesi, ortak akıl ile Avrupa standartlarındaki üretim anlayışlarını, metotları ve yeni düzenlemeleri harmanlamamızı sağlaması açısından epeyce kıymetli. Dokumacılık ve hazır giysi alanında global normlara uygun üretim standartlarının geliştirilmesine katkı sağlayan BUTEKOM, proje müddetince bölümümüze ve küme firmalarımıza önemli katkılar sağlayacak. Kıymetli çalışmaları için tüm takıma teşekkür ediyorum.” dedi.
Küresel pazarlarda yaşanan rekabetin çevreci standartları merkeze aldığına dikkati çeken BUTEKOM Genel Müdürü Murat Kurtlar da, “BUTEKOM olarak Ekolojik Dokumalar Ur-Ge Projesi’nde yer alan küme firmalarımızın muhtaçlıklarını tahlil ederek rekabet gücünü erozyona uğratmamak için azamî yarar sağlayacak çalışmaları hayata geçireceğiz. Teknik içerikten fazla, toplumsal sorumluluk, yeşil mutabakat, karbon ve su ayak izi üzere ihtiyaçlarınızla yerleşkemizdeki teknolojilerimizi birleştirerek yeni metotlar geliştireceğiz. Bu noktada yeşil dönüşümü tetikleyecek, dala yararı olmasını beklediğimiz bir proje içerisinde olduğumuzun muştusunu de vermek istiyorum. Kümede yer alan firmalarımıza ekoloji odaklı çalışmalar ve geri bildirimleri için teşekkür ediyorum.” tabirlerini kullandı.
22 FİRMAYA 8 EĞİTİM, 3 DANIŞMANLIK HİZMETİ
Uludağ Dokumacılık İhracatçıları Birliği’nin, 5973 Sayılı İhracat Takviyeleri Hakkında Karar çerçevesinde Ticaret Bakanlığı dayanağı ile 2 Eylül 2019 tarihinden bu yana yürüttüğü ‘Ekolojik Dokumalar UR-GE Projesi’ kapsamında, kümede yer alan 22 firma ile Ur-Ge kapsamında yer alan 15 eğitim içerisinden Kurumsal Markalaşma, Dokumacılıkta Sürdürülebilirlik, Trend Takibi ve Tahlili, Kurumsal Karbon Ayak izi ISO, Teknik Dokumalar Eğitimi, GRI-Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması, Verimlilik ve Pak Üretim Eğitimi ve Ekolojik Etiketler Genel Eğitimi olmak üzere toplamda 8 eğitim verildi.
Proje müddetince Kurumsal Karbon Ayak İzi, Ömür Döngüsü Değerlendirmesi ve ISO 50001 Güç İdare Danışmanlığı da alan firmalar, yabancı alıcıların ağır ilgi gösterdiği ve yeni işbirliklerinin hayata geçirildiği alım heyeti faaliyetinde bulundu. Firmalar ayrıyeten, yurt dışı pazarlama faaliyetleri kapsamında İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen ITMA 2023 Fuarı’nı ziyaret etti.