enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9060
EURO
31,7513
ALTIN
1.902,40
BIST
8.009,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Çok Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
12°C

Kentlerin ‘dijital ikizi’ çıkarılıyor

SAMPAŞ Holding, kentleşmenin ve kentliliğe bağlı problemlerin giderek arttığı bir dünyada, Sürdürülebilir Kalkınma Gayeleri çerçevesinde ürettiği yüksek teknolojiye sahip dijital ikiz tahlillerini kullanarak kentlerin günümüzde ve gelecek jenerasyonlar için yarınlarda nasıl daha yaşanılabilir hale getirileceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kentlerin ‘dijital ikizi’ çıkarılıyor
01.07.2023 13:00
0
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Bugün yaklaşık 8 milyarlık dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor. 2050 yılına kadar dünya genelinde kentsel alanlarda yaklaşık 2,5 milyar daha fazla insanın yaşayacağı öngörülüyor.

Kentlerdeki ömrün sağlıklı ve sürdürülebilir bir biçimde devam edebilmesi için bütünsel bir bakış açısıyla planlama yapılması ve teknolojinin yanlışsız bir formda kullanılması gerekiyor.

Yerel idarelerin barınmadan ulaşıma, güvenlikten verimli ve etrafa hassas hizmetlerin oluşmasına kadar kent idaresiyle ilgili her türlü kararı dijital ikiz teknolojisini kullanarak ve datanın gücünden yararlanarak alması, bugünün göz gerisi edilmemesi gereken bir gerçeği olarak öne çıkıyor.

Süreç öncelikle kentleri doğal afetlerden korumak için yanlışsız bir formda planlanma yapılması gerekliliğiyle başlıyor.

Barınmadan ulaşıma, kamu hizmetlerinden güvenliğe, güç verimliliğinden etrafa hassas sistemlere kadar birçok faktörü içinde barındıran bütünsel bir akıllı kent vizyonunun planlanması gerekiyor. Bunun da temelini dijital ikiz teknolojisi oluşturuyor.

SAMPAŞ Holding İdare Heyeti Lideri Şekip Karakaya, “Bir kentin dijital ikiziyle, kentsel planlama, tasarım ve idare için en tesirli tahlilleri belirlemek üzere farklı senaryoları simüle ve test edebiliyoruz. Bu sayede kaynak tahsisini optimize edebiliyor, maliyetleri minimize edebiliyor ve kentin genel sürdürülebilirliğini iyileştirebiliyoruz. Ayrıyeten, dijital ikizlerin kullanımı daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir kent yaratmamıza yardımcı olabiliyor. Trafik tertibi, güç kullanımı ve hava kalitesi üzere mevzulardaki dataları tahlil ederek kentin yetersiz hizmet alan bölgelerini belirleyebiliyor ve bu bölgelere yatırım yapılmasına öncelik verebiliyoruz. Fakat dijital ikizlerin potansiyel yararları kent planlamasının çok ötesine geçiyor. Ayrıyeten doğal afetlere hazırlanmamıza ve müdahale etmemize, kamu güvenliğini iyileştirmemize ve kentin genel direncini artırmamıza yardımcı olabiliyorlar. IoT üzere dijital teknolojiler tarafından aktifleştirilen, desteklenen ve entegre edilen akıllı kentlerin gelişimi, 21. yüzyılda dünya çapında toplumların kıymetli başarılarından biri olacak. Bugün, dünya kentleri harika bir büyümenin ortasında ve şimdi inşa edilmemiş projeler için dijital ikizleri kullanma imkanlarını keşfedilmesi gerekiyor. Oluşturulan bu dijital ikiz sayesinde bir denetim odasından kent idaresiyle ilgili tüm süreçlere hâkim olabiliyor, anlık datalarla kentin gerek üst yapısı gerekse alt yapısını denetim altında tutabiliyorsunuz. Dijital ikizlerin kentlerimiz ve dünyamız üzerinde yaratacağı olumlu etkiyi görmekten heyecan duyuyorum. Şayet kentlerimizin dijital ikizlerini oluşturursak kentlerle ilgili her türlü sorunu çözebileceğimiz üzere mümkün felaketlerde de süratli aksiyon alabiliriz” diye konuştu.