enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9282
EURO
31,2193
ALTIN
1.891,10
BIST
8.109,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Az Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C

Kene kontrolü yapmayı unutmayın

Bayram tatilinin 9 güne çıkartılmasıyla birlikte, yeşil alanlarda geçirdiğimiz vakit artıyor. Yaz ayının gelmesi kene telaşını de yükseltiyor.

Kene kontrolü yapmayı unutmayın
30.06.2023 18:12
0
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Hem tatilciler, hem de pikniğe çıkanlar soluğu kırlarda alıyor.

Güzel ve keyifli bir bayram tatili geçirirken, açık alanlarda uzun mühlet bulunmak, kimi hastalıkların da görülme sıklığını artırabiliyor. Hususla ilgili açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenelerin bulunduğu alanda çalışanlar, piknik yapanlar, avcılar, veterinerler, kasaplar ve sıhhat çalışanlarının risk kümesi içerisine girdiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında bilgi verdi. Mamçu, temel olarak yabani hayvanlarda ve kenelerde bulunan ve her sene Mayıs – Eylül ayları ortasında görünen Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan etken virüs hakkında şunları söyledi: “Bunyaviridae ailesinden Nairovirus kümesinden tek sarmallı bir RNA virüsü, Crimean-Congo haemorrrhagic fever virüsüdür. Virüs, kenelerin ısırması sonucu tavşanlara, kimi kuşlara, kemiricilere, sığır, koyun ve çiftlik hayvanlarına bulaşabilir. Lakin keneler ve hayvanlarda hastalık oluşturmaz yalnızca insanları tesirler. Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yol açan virüs, insanlara temel olarak, virüs taşıyan kenenin ısırması ile bulaşır. Bunun dışında, virüs taşıyan hayvanların (sığır, koyun, çiftlik hayvanları vb.) kan ve dokularıyla temasla da bulaşabilir. Ayrıyeten, kenelerin bulunduğu alanda çalışanlar, piknik yapanlar, avcılar, veterinerler, kasaplar ve sıhhat çalışanları risk kümesi içerisine girer.”

ETİKETLER: