enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9460
EURO
31,3781
ALTIN
1.884,96
BIST
8.084,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
8°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C

Dokuz Eylül ‘Akıllı Çardak’ üretecek

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknik Atölyeler Şube Müdürlüğü, öğrencilerin kullanımı için yüzde 40’ı geri dönüşüm materyallerinden elde edilen ve gücünü güneşten alan ‘Akıllı Çardak’ üretimi için çalışma başlattı.

Dokuz Eylül ‘Akıllı Çardak’ üretecek
04.07.2023 10:24
0
A+
A-

İZMİR (İGFA) – Üst seviye akademik eğitimin yanında öğrencilerin ve toplumun yaşantısını kolaylaştırmak gayesiyle inovatif projeler üreten Dokuz Eylül Üniversitesi, yerleşkelerinde öğrencilerin kullanımına yönelik Akıllı Çardak üretmeye başlıyor. Banklar güneş panelleriyle elektrik üretecek, içindeki pillerle akıllı aygıtlar için şarj istasyonu misyonu görecek ve wi-fi temasıyla öğrencilere hizmet verecek.

Öğrencilerin muhtaçlıkları doğrultusunda projelendirilen çardakların üretiminde sürdürülebilirlik temel alınarak geri dönüşümlü materyaller tercih edildi.

Akıllı Çardakların gelecek öğretim periyodunda DEÜ’nün tüm yerleşkelerinde hizmete girmesi planlanıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversite Üst İdaresi olarak, kaliteli eğitim ve milletlerarasılaşma maksatlarının yanında öğrencilerimiz yerleşke içerisindeki gereksinimlerine yönelik olarak da projeler yürütüyoruz. Teknik Atölyeler Şube Müdürlüğü tarafından yapılan saha araştırmaları sonucunda, öğrencilerimizin ders saatleri dışında vakit geçirdiği yerleşke alanlarında, çağımız teknolojilerini içinde barındıran bir proje hazırlandı. Akıllı Çardak ismi verdiğimiz bu örnek proje ile üzerinde bulunan güneş gücü panellerinden elektrik üreten, tıpkı vakitte şarj ünitesi vazifesi gören, kablosuz internet temasa sahip işlevsel eserler, kampüslerimizde hizmet verecek” dedi.

PATENT BAŞVURUSU YAPILACAK

Hazırlanan çalışmanın örnek bir proje olduğunu söz eden Rektör Nükhet Hotar, “DEÜ olarak çabucak her yerleşkemizde Sıfır Atık Belgesi’ne sahibiz. Üniversitemizin sürdürülebilirlik, yenilenebilir güç imkanlarından yararlanma ve sıfır atık amaçları doğrultusunda şekillenen bu proje büsbütün etrafa hassas biçimde hazırlanıyor. Kampüslerimizde kullanılmayan metal ve ahşap gereçlerle üretilen çardakların projesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuracağız. Bundan sonra da bu alandaki çalışmalarımızı birebir kararlılık ve hassaslıkla sürdürmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

ETİKETLER: , ,