enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9326
EURO
31,2468
ALTIN
1.887,56
BIST
8.073,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Az Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C

CHP’li Yazgan: Bereketli hasat sefalete itti

CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, buğday üreticisinin problemlerini ve buğday piyasasında yaşanan ani paha kaybını gündeme taşıdı.

CHP’li Yazgan: Bereketli hasat sefalete itti
07.07.2023 07:24
0
A+
A-

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, yaptığı basın açıklamasında tarım siyasetleri ve buğday ithalatına ait hükümetin son uygulamalarını kıymetlendirdi.

Buğday tüketiminde Türkiye’nin 21 milyon ton ile 6. sırada yer aldığına dikkati çeken Milletvekili Yazgan, üretimi, ithalatı ve tüketimi bir ortada düşünüldüğünde muhtaçlık olmamasına karşın ağır ithalat, arz talep istikrarını bozmuş ve beklenenin altında bir fiyat istikrarı oluştuğunu kaydetti.

Buğday üreticisinin ‘Ya kırk satır ya da kırk katır’ ortasında tercih yapmaya zorlandığını belirten Yazgan, “Mevcut şartlar altında buğday üreticisi, ya meyyit fiyattan malını tüccara satmaya ya da randevu sistemi yüzünden hasat vaktine vadeli borçlarını ödeyemeyerek haczedilmekarasında tercihe zorlanıyor. Çiftçimiz ekim periyodu borçlanarak, hasattan elde edeceği gelire güvenerek masraflarını karşılar. TMO’nun randevu sistemi sonrası tüm süreç birkaç ay sarkmış durumda. Büyük borç yükünün altına giren çiftçiler, haczedilme tehlikesinden ötürü malını yok parasına tüccara satmaya zorlanıyor. Cumhurbaşkanı çiftçiye verdiği kelamları tutsun, devletimiz çiftçiye garantör olsun. Daha iki yıl evvel “Saksılara bile buğday ekin.” diyenlerin bugün de buğday üreticisine sahip çıkması gerekir. Nasıl ki köprü ve otoyollara alım garantisi veriliyorsa, çiftçi de üretimini devlet garantisi altında yapsın” diye konuştu.

Çiftçinin bereketli bir hasat sonunda sefalete itildiğine dikkati çeken Yazgan, “Bu yıl Mart ve Nisan aylarının yağışlı geçmesiyle birlikte çiftçimiz verimli bir hasat dönemi geçirdi. Ancak gelin görün ki ton başına 8 bin 250 TL olarak açıklanan ekmeklik buğday fiyatı yerli üreticinin belini büktü. Stokların ülkeye sıfır vergiyle sokulan ithal buğday ile dolu olması yüzünden piyasada buğday fiyatlar tabana vurmuş vaziyette. Hal bu türlü olunca tüccarlar da ton başına 4 bin, 4 bin 500 lira teklif ediyor. İktidar partisi çiftçiye verdiği kelamları tutsun. Daha iki yıl evvel ‘Saksılara bile buğday ekin.’ diyenlerin bugün de buğday üreticisine sahip çıkması gerekir. Nasıl ki köprü ve otoyollara alım garantisi veriliyorsa, çiftçi de üretimini devlet garantisi altında yapsın. Aksi takdirde çiftçinin üretime küsmesi geleceğimiz ve besin güvenliği açısından büyük risk oluşturur” dedi.

ETİKETLER: ,