enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9391
EURO
31,3326
ALTIN
1.883,10
BIST
8.096,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C

BTÜ’lü öğrencinin projesine TÜBİTAK desteği

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Kısmı (ABD) yüksek lisans öğrencisi Şeyma Korucu’nun hazırladığı tez projesi, TÜBİTAK Bilim İnsanı Geliştirme Takviye Programları kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

BTÜ’lü öğrencinin projesine TÜBİTAK desteği
04.07.2023 19:12
0
A+
A-

BURSA (İGFA) – “Akciğer Kanserinin Ön Tanısı için Metal Yüklü Grafen Yapılarının Biyosensör Olarak Kullanılabilirliği Üzerine DFT Çalışması” başlıklı yüksek lisans tez projesi, TÜBİTAK tarafından İleri İşlevsel Materyal ve Enerjik Materyal Teknolojileri kısmında desteklenecek.

Projenin akademik danışmanlığını BTÜ Mühendislik ve Tabiat Bilimleri Fakültesi (MDBF) Kimya Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ferdi Fellah üstlendi.

Proje hakkında bilgi paylaşan Prof. Dr. Fellah, akciğer kanserlerinin yalnızca ’sının erken evrede saptandığını tabir etti. Fellah, hastalıktan kaynaklanan hayat kayıpların büyük bir kısmının, geç teşhis kaynaklı olduğuna da dikkat çekti. Projenin kanserin erken teşhisi ya da ön teşhisin hızlandırmasına yönelik olduğunun altını çizen Fellah, proje ile ilgili bilgilendirmesinde ‘Henüz, akciğer kanserinde ön teşhis için faal bir sistem tanımlandırılamadı. Erken evrede tanıya imkân veren tekniklere dünya çapında muhtaçlık duyulmaktadır’ sözlerine yer verdi.

TÜBİTAK “2210-C Öncelikli Alanlar Yüksek Lisans Burs Programı” kapsamında takviye almaya hak kazanan BTÜ yüksek lisans öğrencisi Şeyma Korucu çalışmanın fen, mühendislik ve tıp bilimleri açısından bedel taşıdığı niyetinde olduğunu kaydetti. Korucu “İstatistiklere yansıyan datalara nazaran dünya çapında artan olay sayısında ve mevt riski en yüksek olan kanser çeşidi olan akciğer kanseri için, bir ön teşhis biyosensörünün geliştirilmesini hedefliyoruz. Bunun için öncelikle çalışmada kuantum kimyasal bilgiler elde edilecek. TÜBİTAK ULAKBİM altyapısı ile kuantum kimyasal yollar tanımlanması planlıyoruz. Projen sonucunda metal yüklenmiş grafen yapılarının akciğer kanserinin ön tespitinde kullanılacak bir biyosensör için uygunluğunu göstererek, deneysel olarak yapılacak olan çalışmalara öncülük etmesi temel amacımızdır” halinde konuştu.

ETİKETLER: , , ,