Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM KARE uyumunda gerçekleştirilen Üçüncü Arktik Bilimsel Araştırma Seferi grubu yola çıktı.
ANKARA (İGFA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu yıl üçüncüsü düzenlenen seferin Brezilya, Çekya ve Norveç’ten 3 bilim beşerinin da dahil olmasıyla memleketler arası boyut kazandığını açıkladı.
Bakan Kacır, 9’u Türk 3 yabancı bilim beşerinin yer alacağı seferde, 14 farklı bilimsel proje üzerinde çalışılacağını söyledi.
Ekibin Ulusal Arktik Bilim Seferi’nde deniz buzlarının bulunduğu noktaya kadar çıkmayı planladığını kaydeden Kacır, “Bilim insanlarımıza bu sene genç bir araştırmacımız da dahil oldu. TÜBİTAK 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışında ve TEKNOFEST’in Su Kategorisi’nde birincilik elde eden genç araştırmacımız, doğal materyallerle oluşturduğu ve deniz yüzeyindeki petrolü temizleyecek absorban gereci, bir ulusal teknolojiyi, Arktik bölgesine uygulayacak hem de bu bölgede test etmiş olacak.” Tabirlerini kullandı.
KUTUPLARDAKİ İNCELEMELER İKLİM DEĞİŞKLİĞİNE IŞIK TUTUYOR
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal iklim değişikliğine dikkat çekerek kutuplar konusunun bununla bağlantılı olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koydu. Mandal, “Kutup araştırmalarına başladığımız vakit bu bir farkındalıktı fakat son periyotta iklim değişikliğini Türkiye’de o kadar güçlü hissediyoruz ki artık bir zorunluluğa dönüştü. Bilhassa Arktik’ten gelecek bilgiler çok kıymetli” vurgusu yaptı.
Bilim seferinin koordinatörlüğünü yapan TÜBİTAK KARE Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu yıl bizimle olacak. Tıpkı vakitte, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi’nden iştirakçimiz mevcut. Memleketler arası bilim insanları da bizlerle birlikte olacak. Ulusal Arktik Bilim Seferi’miz milletlerarası bilim beşerlerine da mesken sahipliği yapacak.” dedi.