İkinci el araçların üretici yahut distribütörce tavsiye edilen yeni satış fiyatının üzerinde fiyattan ilanla pazarlanmasına 2024’e kadar kısıtlama getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan ve 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek karar sonrasında Ticaret Bakanlığı, kesime yönelik ek önlemlere yönelik basın açıklaması yaptı.
ANKARA (İGFA) – İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Ticaret Bakanlığı, ikinci el araçların satış fiyatlarındaki çok yükselişin önlenmesi için yapılan düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı.
İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici yahut distribütör tarafından tavsiye edilen şimdiki satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024’e kadar kısıtlama getirildi. 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan düzenleme, tüm gerçek ve hukuksal şahısların ferdi ve ticari ilanlarını kapsıyor.
ÖNCE UYARILACAK
Öte yandan hususla ilgili açıklama yapan Ticaret Bakanlığı, tüm gerçek ve hukukî şahıslar, ilan verilmesi kademesinde düzenlemeye karşıtlık teşkil edebilecek ilanlar hakkında “ilan platformları” tarafından uyarılacağı, ihtara karşın kelam konusu kısıtlamaya muhalif olarak verilen ilanlar ile ilan verene ait bilgiler, ilan platformu tarafından Ticaret Bakanlığı’na iletileceği kaydedildi.
Bu düzenlemeye alışılmamış her ilan, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edileceğinin altı çizilen açıklamada, ilan verenler hakkında ilan başına 300 bin TL’ye kadar ceza uygulanabileceği bildirildi.
6 AY VE 6 BİN KİLOMETRE KISITLAMASI
1 Ocak 2024’e kadar uzatılmasına karar verilen “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına” terslik teşkil eden satışlara kısıtlama getirildiği anımsatılan bakanlığın açıklamasında şu sözler yer aldı:
“Bu düzenlemeye nazaran, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki dokümanıyla satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki evraksız 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve hukuksal bireylerin ‘6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine’ alışılmamış satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir. Bakanlığımızın gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar ışığında, gerçek ve hükmî şahısların ikinci el motorlu kara taşıtı satış kayıtları mercek altına alınmış olmaktadır. 2023 yılı içinde yetki dokümanı olmadan, 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan ferdi ve kurumsal satıcılar tespit edilmiş olup, bu satıcılardan kelam konusu satışlara ait savunmaları talep edilmektedir. Bakanlığımızca savunmaları dikkate alınarak, bu şahıslar hakkında önümüzdeki günlerde idari para cezaları uygulanabilecektir. Ticaret Bakanlığı olarak, bölümde yaratılmak istenen arz talep dengesizliği ile birlikte, haksız yarar sağlama teşebbüsleri ve haksız ticari uygulamalar yakinen takip edilerek, tüketicilerimizin mağduriyet yaşayabileceği fiilleri önlemeye yönelik kontrollerimiz ve müeyyideler ülke genelinde tam bir kararlılıkla devam etmektedir.”